General Gk questions Railway SSC set 19 all exam CGL Clerk

General Awareness/ History questions Railway DMRC Railway D group SSC all exam set 19 Date 23-3-2018 CGL Clerk SSC GD Army GD Rajasthan police REET IAS Patwari Exam Full Form Computer and other subject ssc gk quiz ssc quiz in hindi ssc cgl quiz online ssc quiz with answer top gk questions with answers for competitive exams ssc cgl quiz in hindi gs quiz for ssc gk quiz for ssc cgl

General Gk questions Railway SSC set 19 all exam CGL Clerk

1. भारत में खनिजों के सर्वेक्षण एवं विकास की जिम्मेदारी किस संस्था के पास है ?
Answer -जीओलॉजिकल सर्वे ऑफ इंडिया और भारतीय खान ब्यूरो

2. जीओलॉजिकल सर्वे ऑफ इंडिया का मुख्यालय कहां है ?
Answer कोलकाता

3. भारतीय खान ब्यूरो का मुख्यालय कहां है ?
Answer नागपुर

4. देश का 75 प्रतिशत लोहा किन राज्यों से प्राप्त किया जाता है ?
Answer झारखंड और उड़ीसा

5. भारत में सर्वाधिक लौह अयस्क का उत्पादन कहां होता है ?
Answer उड़ीसा

6. मैगनीज उत्पादन में भारत का विश्व में कौन-सा स्थान है ?
Answer -तीसरा

7. देश में सबसे ज्यादा मैंगनीज उत्पादन करने वाला राज्य कौन है ?
Answer उड़ीसा

8. कोयले के उत्पादन में भारत का स्थान विश्व में कौन-सा है ?
Answer तीसरा

9. सबसे उत्तम किस्म के कोयला का क्या नाम है ?
Answer एंथ्रेसाइट

10. भारत में कोयले के उत्पादन में प्रथम तीन राज्य क्रमश: कौन हैं ?
Answer झारखंड, छत्तीसगढ़, उड़ीसा ।

11. भारत में तांबा के उत्पादन में प्रथम तीन राज्य क्रमश: कौन हैं ?
Answer मध्यप्रदेश, राजस्थान और झारखंड ।

12. भारत में बॉक्साइट का सबसे अधिक उत्पादन किस राज्य में होता है ?
Answer -उड़ीसा (कुल उत्पादन का 50 प्रतिशत)

13. अभ्रक के उत्पादन में विश्व में पहला स्थान किस देश का है ?
Answer -भारत

14. देश में कुल सोने के उत्पादन का 98 प्रतिशत भाग कहां से प्राप्त होता है ?
Answer -कर्नाटक

15. जस्ता के लिए कौन-सा खान प्रसिद्ध है ?
Answer -जवार खान (राजस्थान)

1. Which organization has the responsibility of survey and development of minerals in India?
Answer: Geological Survey of India and Indian Bureau of Mines

2. Where is the headquarters of the Geological Survey of India?
Answer Calcutta

3. Where is the headquarters of the Indian Bureau of Mines?
Answer Nagpur

4. 75 percent of the country’s iron is obtained from which states?
Answer Jharkhand and Orissa

5. Where is the largest iron ore production in India?
Answer Orissa

6. What is the world of India in manganese production?
Answer-thirty

7. Who is the state that produces the largest manganese production in the country?
Answer Orissa

8. What is the location of India in coal production in the world?
Answer third

9. What is the name of the best variety of coal?
Answer Anthracite

10. Who are the first three states in the production of coal in India?
Answer Jharkhand, Chhattisgarh, Orissa.

11. Who are the first three states in the production of copper in India?
Answer Madhya Pradesh, Rajasthan and Jharkhand

12. Which state is the largest producer of bauxite in India?
Answer – Orissa (50 percent of total production)