General Gk questions Railway SSC set 23 all exam CGL Clerk

General Awareness/ History questions Railway DMRC Railway D group SSC all exam set 23 Date 23-3-2018 CGL Clerk SSC GD Army GD Rajasthan police REET IAS Patwari Exam Full Form Computer and other subject ssc gk quiz ssc quiz in hindi ssc cgl quiz online ssc quiz with answer top gk questions with answers for competitive exams ssc cgl quiz in hindi gs quiz for ssc gk quiz for ssc cgl

General Gk questions Railway SSC set 23 all exam CGL Clerk

1. भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की Establishment स्थापना
Ans-1885 ई. AD
2. बंग-भंग आंदोलन Movement (स्वदेशी आंदोलन)
Ans-1905 ई. AD
3. मुस्लिम लीग की स्थापना Establishment
Ans-1906 ई. AD
4.कांग्रेस का बंटवारा of
Ans-1907 ई. AD
5. होमरूल आंदोलन Movement
Ans1916 ई. AD
6. लखनऊ पैक्ट
Ans-दिसंबर 1916 ई. AD
7. मांटेग्यू घोषणा
Ans-20 अगस्त 1917 ई.
8. रौलेट एक्ट
Ans-19 मार्च 1919 ई. AD
9. जालियांवाला बाग हत्याकांड
Ans-13 अप्रैल 1919 ई. AD
10. खिलाफत आंदोलन
Ans-1919 ई. AD
11. हंटर कमिटी की रिपोर्ट प्रकाशित
Ans-18 मई 1920 ई. AD
12. कांग्रेस का नागपुर अधिवेशन
Ans-दिसंबर 1920 ई. AD
13. असहयोग आंदोलन Movement की शुरुआत
Ans-1 अगस्त 1920 ई. AD
14. चौरी-चौरा कांड
Ans-5 फरवरी 1922 ई. AD
15. स्वराज्य पार्टी की Establishment  स्थापना
Ans-1 जनवरी 1923 ई. AD

 

General Gk questions Railway SSC set 23 all exam CGL Clerk

 

1. Establishment of Indian National Congress
Ans-1885 AD
2. Bang Bhang Movement (Swadeshi Movement)
Ans-1905 AD
3. Establishment of Muslim League
Ans-1906 AD
4. Sharing of Congress
Ans-1907 AD
5. Homeric Movement
Ans1916 AD

6. Lucknow Pact
Ans-December 1916 AD
7. Montegewe Declaration
Ans-20 August 1917 AD
8. Rowlet Act
Ans-March 19, 1919 AD
9. Jallianwala Bagh massacre
Ans-13 April 1919 AD
10. Khilafat movement
Ans-1919 AD

11. Hunter Committee Report published
Ans-18 May 1920 AD
12. Congress’s Nagpur session
Ans-December 1920 AD
13. Start of non-cooperation movement
Ans-August 1, 1920, ed.
14. Chauri-Chaura Kaand
Ans-5 February 1922 AD
15. Establishment of Swarajya Party
Ans-1 January 1923 AD