General Gk questions Railway SSC set 24 all exam CGL Clerk

General Awareness/ History questions Railway DMRC Railway D group SSC all exam set 24 Date 23-3-2018 CGL Clerk SSC GD Army GD Rajasthan police REET IAS Patwari Exam Full Form Computer and other subject ssc gk quiz ssc quiz in hindi ssc cgl quiz online ssc quiz with answer top gk questions with answers for competitive exams ssc cgl quiz in hindi gs quiz for ssc gk quiz for ssc cgl

 

General Gk questions Railway SSC set 24 all exam CGL Clerk

16. हिंदुस्तान रिपब्लिकन एसोसिएशन
Ans-अक्टूबर 1924 ई. AD
17. साइमन कमीशन की नियुक्ति
Ans-8 नवंबर 1927 ई. AD
18. साइमन कमीशन का भारत आगमन
Ans-3 फरवरी 1928 ई. AD
19. नेहरू रिपोर्ट
Ans-अगस्त 1928 ई. AD
20. बारदौली सत्याग्रह
Ans-अक्टूबर 1928 ई. AD
21. लाहौर पड्यंत्र केस
Ans-8 अप्रैल 1929 ई. AD
22. कांग्रेस का लाहौर अधिवेशन
Ansदिसंबर 1929 ई. AD
23. स्वाधीनता दिवस की घोषणा
Ans-2 जनवरी 1930 ई. AD
24. नमक सत्याग्रह
Ans-12 मार्च 1930 ई. से 5 अप्रैल 1930 ई. तक
25. सविनय अवज्ञा आंदोलन Movement
Ans-6 अप्रैल 1930 ई. AD
26. प्रथम गोलमेज आंदोलन Movement
Ans-12 नवंबर 1930 ई. AD
27. गांधी-इरविन समझौता
Ans-8 मार्च 1931 ई. AD
28.द्वितीय गोलमेज सम्मेलन
Ans-7 सितंबर 1931 ई. AD
29. कम्युनल अवार्ड (साम्प्रदायिक पंचाट)
Ans-16 अगस्त 1932 ई. AD
30.पूना पैक्ट
Ans-सितंबर 1932 ई. AD

 

General Gk questions Railway SSC set 24 all exam CGL Clerk

16. Hindustan Republican Association
Ans- October 1924 AD
17. Appointment of Simon Commission
Ans-8 November 1927 AD
18. Simon Commission arrives in India
Ans-3 February 1928 AD
19. Nehru Report
Ans- Aug. 1928 AD
20. Baradoli Satyagraha
Ans-October 1928 AD

21. Lahore Forty Case
Ans-8 April 1929 AD
22. Congress of Lahore session
Ans December 1929 AD
23. Declaration of Independence Day
Ans-2 January 1930 AD
24. Salt Satyagraha
Ans-12 March 1930 AD to 5 April 1930 AD
25. Civil Disobedience Movement
Ans-6th April, 1930 AD

26. First Round Table Movement
Ans-12 November 1930 AD
27. Gandhi-Irwin Agreement
Ans-8 March 1931 AD
28. Second Round Table Conference
Ans-7 September 1931 AD
29. Communal Award (Communal Award)
Ans-16 August 1932 AD
30.Puna Pact
Ans- September 1932 AD