General Science GK Samanya Vigyan Railway SSC set 52 all exam CGL Clerk

General Science GK Samanya Vigyan questions Railway SSC set 51 all exam CGL Clerk 20/07/2018 Clerk Army GD Rajasthan police REET IAS Patwari RRB Group D Previous Papers with Answer Keys railway exam question paper pdf download railway exam question paper

General Science GK Samanya Vigyan Railway SSC set 52 all exam CGL Clerk

 

1. पहली लोकसभा first Lok Sabha के अध्यक्ष कौन थे।
Ans. गणो वासुदेव मावलंकर, एम अनंतशयनम आयंगर
2. प्रथम लोकसभा first Lok Sabha formed का गठन कब हुआ था।
Ans. 6 मई 1952
3. विदेशों के लिए भारतीय राजदूतों Indian ambassadors को नियुक्त कौन करता है। Ans. राष्ट्रपति
4. राष्ट्रपति को क्षमादान की शक्ति संविधान power of apology के किस अनुच्छेद के अंतर्गत दी गई है। Ans. अनुच्छेद72
5. झंडा Flag समिति के अध्यक्ष कौन थे। Ans. जे.बी.कृपलानी
6. संविधान constitution निर्माण की प्रक्रिया में कुल कितना समय लगा। Ans. दो वर्ष, 11 माह, 18 दिन
7. संविधान सभा का गठन कब किया गया। Ans. जुलाई 1946
8. अभ्रक के उत्पादन में भारत का विश्व में कौनसा स्थान है। Ans. प्रथम
9. देश में सर्वाधिक सोना किस राज्य से प्राप्त होता है। Ans. कर्नाटक
10. आधुनिक ओलम्पिक खेल प्रतियोगिता का प्रारंभ कब हुआ। Ans. 1896 ई.
11. मनुष्य ने सर्वप्रथम किस धातु का प्रयोग किया। Ans. तांबा
12. भारत का भूगोल नामक पुस्तक किसने लिखी। Ans. टॉलमी
13. सुभाष चंद्र बोस का सर्वप्रथम नेताजी किसने कहा था। Ans. एडोल्फ हिटलर
14. महात्मा गांधी को अधनंगा फकीर किसने कहा था। Ans. चर्चील
15. बल्लभ भाई पटेल को सरदार की उपाधि किस आंदोलन के बाद प्रदान की थी। Ans. बारदोली सत्याग्रह 16. जय हिंद का नारा किसने दिया था। Ans. सुभाष चंद्र बोस
1. Who was the president of the first Lok Sabha?
Ans. Gano Vasudev Mavalankar, M. Anantshyanam Iyengar
2. When was the first Lok Sabha formed?
Ans. 6 May, 1952
3. Who appoints Indian ambassadors for foreigners? Ans. President
4. The power of apology is given to the President under which paragraph of the Constitution. Ans. Article 72
5. Who was the President of Flag Committee? Ans. J.B. Crowlani
6. How much time spent in the process of constitution building? Ans. Two years, 11 months, 18 days
7. When the Constituent Assembly was formed. Ans. July 1946
8. What is the world of India in the production of asbestos. Ans. First
9. Which state comes from the highest gold in the country? Ans. Karnataka
10. When was the start of the modern Olympic Games? Ans. 1896 AD