PSPCL JE ITI Railway DMRC electrical exam 01/02/2018

PSPCL  JE JUNIOR ENGINEER exam question, ITI Helper, DMRC Exam Study material, Railway electrical technical professional knowledge, 01/02/2018 JE question, Electrical related question, electrical technical exam,  previous electrical question, professional question of PSPCL exam, electrical ITI helper exam questions

1.By doubling the radius of a copper wire, its specific resistance will
a. increase
b. decrease
c. remain unchanged

2. On rising the temperature, the resistance of semiconductor silicon
a. increases
b. decreases
c. remains unaffected

3. A potential difference V is applied across the ends of copper wire of length L and diameter d. for doubling the drift velocity of electrons
a. V should be doubled
b. L should be doubled
c. d should be doubled

4. The ability of resistor to absorb heat is rated as
a. watts
b. Ohms
c. joules
d. volts

5. Which one is a non linear resistor
a. capacitor
b. transistor
c. transformer
d. inductor

6. When checked with an ohm meter an open resistor reads
a. Infinite
b. Zero
c. low but not zero
d. high but not infinite

 7. The resistance of wire is
a. Proportional to cross sectional area
b. inversely Proportional to cross sectional area
c. inversely proportional to its length
d. inversely proportional to its resistivity

8. Carbon resistor contains which of the following
a. Pulverized coal
b. Solid carbon granuels
c. finely devided carbon black
d. none

9. In case of film resistor the tolerance is….percent
a. 10 to 20
b. 5 to 10
c. 1 to 10
d. 0.1 to 5

10. …colour represent highest value of decimal multiplier
a. Green
b. Gray
c. Orange
d. Red

11. In the colour code for carbon resistor 1st band represents
a. tolerance
b. first siginficant digit
c. 2nd significant digit
d. 3rd digit

12. Which of the following material has marks zero temperature coefficient of resistance
a. carbon
b. porcelain
c. copper
d. manganin

13. Which of the following is the poorest conductor of electricity
a. aluminium
b. copper
c. iron
d. carbon

14. Nichrome is commonly used for….
a. Lamp filaments
b. transformer windings
c. heater coils
d. battery terminals

15. Which of the following material has a negative temperature coefficient of resistance
a. brass
b. copper
c. aluminium
d. silicon

Answer
1.c  2.b  3.a  4.a  5.b
6.a  7.b  8.b  9.d  10.b
11.b  12.d  13.d  14.c  15.d

pspcl JE जूनियर इंजीनियरिंग परीक्षा प्रश्न, ITI हेल्पर, DMRC परीक्षा अध्ययन सामग्री, रेलवे विद्युत तकनीकी व्यावसायिक ज्ञान, 01/02/2018 JE प्रश्न, विद्युत संबंधी प्रश्न, विद्युत तकनीकी परीक्षा, पिछले विद्युत प्रश्न, PSPCL परीक्षा के पेशेवर प्रश्न, विद्युत ITI सहायक परीक्षा प्रश्न


1.
एक तांबा तार के त्रिज्या को दोहरी करके, इसकी विशिष्ट प्रतिरोध होगा
a. बढ़ना
b. कमी
c. अपरिवर्तित रहना

2. तापमान बढ़ने पर, अर्धचालक सिलिकॉन का प्रतिरोध
a. बढ़ती है
b. कम हो जाती है
c. अप्रभावित रहता है

3. A संभावित अंतर V लंबाई एल और व्यास डी के तांबे के तार के छोर पर लागू किया जाता है। इलेक्ट्रॉनों के बहाव वेग को दोगुना करने के         लिए
a.V को दोगुना करना चाहिए
b. L को दोगुना करना चाहिए
c. d को दोगुना करना चाहिए

4. गर्मी को अवशोषित करने के लिए अवरोध करने की क्षमता के रूप में मूल्यांकन किया गया है
a. watts
b. Ohms
c. joules
d. volts

5. जो एक गैर रेखीय अवरोधक है
a. capacitor
b.transistor
c. transformer
d. inductor

6. जब एक ओम मीटर के साथ एक खुले रोकनेवाला पढ़ता है
a. Infinite
b. Zero
c. एल.ओ. लेकिन शून्य नहीं
d. high लेकिन अनंत नहीं

7. तार का प्रतिरोध है
a. अनुभागीय क्षेत्र को पार करने के लिए
b. inversely क्रॉस अनुभागीय क्षेत्र के लिए आनुपातिक
c. inversely  इसकी लंबाई के लिए आनुपातिक
d. inversely इसके प्रतिरोधकता के लिए आनुपातिक

8. कार्बन रोकनेवाला में निम्न में से कौन सा है
a. Pulverized कोयला
b. सॉलिड कार्बन ग्रैनयूल्स
c. विच्छेदन कार्बन ब्लैक
d. none

9. फिल्म रोकने के मामले में सहिष्णुता …. प्रतिशत है
a. 10 से 20
b. 5 से 10
c. 1 से 10
d. 0.1 से 5

10 …. रंग दशमलव गुणक के उच्चतम मूल्य का प्रतिनिधित्व करते हैं
a. हृरा
b.धूसर
c. नारंगी
d. लाल

11. कार्बन अवरोध के लिए रंग कोड में पहला बैंड का प्रतिनिधित्व करता है
a. tolerance
b. first significant अंक
c. 2 वें महत्वपूर्ण अंक
d. 3rd अंक

12. निम्नलिखित सामग्री में से कौन सी प्रतिरोध के शून्य तापमान गुणांक का निशान लगाया है
a. carbon
b. porcelain
c. copper
d. manganin

13. निम्नलिखित में से सबसे बिजली का सबसे कंडक्टर है
a. aluminium
b. copper
c. iron
d. carbon

14. Nichrome आमतौर पर के लिए प्रयोग किया जाता है ….
a. लैंप फिलामेंट्स
b. ट्रांसफ़ॉर्मर विंडिंग
c. हीटर कॉइल्स
d. बैटररी टर्मिनल

15. निम्नलिखित सामग्री में से कोई प्रतिरोध का नकारात्मक तापमान गुणांक है
a. brass
b. copper
c. aluminium
d. silicon

Answer
1.c  2.b  3.a  4.a  5.b
6.a  7.b  8.b  9.d  10.b
11.b  12.d  13.d  14.c  15.d